S vremena na vrijeme je važno preispitati naše navike vezane za ishranu i vježbanje. Lako se može desiti neka neželjena demotivacija koja će nas skrenuti s puta. Prihvatanje novog životnog stila bez ludih i obećavajućih dijeta je najbolji način za početi.

 

  1. NEMOJTE BITI PREDUGO BEZ HRANE

Kada ste predugo bez hrane, šečer u krvi pada. Ovo može dovesti do raznih simptoma, poput vrtoglavice, umora, i želje za hranom punom šečera. Vrlo je lako ići iz jedne krajnosti u drugu ako zanemarite signale gladi i čekate predugo da bi jeli. Planirajte jelo svaka 2-3 sata. Ako znate da će vam dan biti brz i pun obaveza, uvijek imajte spreman neki snack koji će biti tu uz vas kada se javi glad.

  1. JEDITE ŠARENU HRANU PUNU VLAKANA

Hrana bogata vlaknima može spriječiti hronične bolesti poput dijabetes tip II i srčane bolesti. Unatoč očitim zdravstvenim koristima, većina ljudi ne jede dovoljno vlakana. Uvijek odaberite hranu bogatu vlaknima poput voća, povrća, proizvoda cijelog zrna i oraštastih plodova. Bit ćete siti duži dio dana i dobit ćete sve zdravstvene koristi.

  1. VJEŽBAJTE NA NAČIN KOJI VAM ODGOVARA

Pronalazak načina vježbanja koji vam odgovara i kojem se radujete je dugoročnije i zdravije za vaše mentalno zdravlje. To će možda značiti trening s opterećenjem, yoga, trčanje, dugotrajna šetnja ili nešto peto. Mnoge aktivnosti možete raditi i iz udobnosti vaše dnevne sobe. Mogućnosti su beskonačne.

  1. PLANIRAJTE SLOBODNO VRIJEME

Dok kako jedete i kako se krećete igra znatnu ulogu u postizanju vaših zdravstvenih ciljeva, planiranje slobodnog vremena je također bitan faktor. Provedite slobodno vrijeme bez razmišljanja o vašim fitness ciljevima, umjesto toga se fokusirajte na aktivnosti koje vas čine sretnim. Iskoristite slobodno vrijeme da izađete iz zone komfora.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.