Bez obzira na vašu dob ili sposobnosti, postoje određene vježbe koje donose koristi svakome ko ih upražnjava. Ove funkcionalne vježbe snage kopiraju svakodnevne pokrete i jačaju cijelo tijelo.

ČUČANJ

Zašto čučanj?

Čučanj je kompleksan pokret koji koristi više mišićnih skupina da održi raznotežu i stabilnost. Ova vježba pomaže izgraditi jake i fleksibilne kukove da možete sjediti i stajati bez pomoći ili neugodnog osjećaja; i jake mišiće kvadricepsa koji smanjuju pritisak na leđima i koljenima dok se penjete uz i niz stepenice.

Uvijek držite težinu tijela na sredini stopala i kada ustajete zamislite da gurate pod ispod sebe.


ISKORAK

Zašto iskorak?

Kao i čučanj, iskorak je kompleksna vježba koja popravlja funkcionalnu snagu, ravnotežu i stabilnost. Prilikom izvođenja iskoraka, držite leđa čvrsto i neutralno. Polako se spuštajte prema dole pazeći da koljena nikad ne dodiruju pod.


SKLEKOVI

Zašto sklekovi?

Sklekovi će izgraditi snagu gornjeg dijela tijela što će dovesti do ispravne posture tijela. Ispravna postura ili dobro držanje će vam pomoći da se lakše saginjeti, ustajete i podižete stvari.

Za početak možete početi sa sklekovima na koljenima dok ne budete mogli uraditi standardni sklek. Još jedna opcija je da ruke stavite na kutiju i time ćete imati lakšu varijaciju vježbe.


VESLANJE

Zašto veslanje?

Veslanje (razne vrste veslanja) jača gornji dio tijela i snagu gornjeg dijela tijela da bi mogli izvesti pokrete povlačenja i nošenja efikasno i jednostavno.

Postoje razne varijacije ovih vježbi, neke su lakše, neke teže. Uvijek počnite od lakše varijante ka težoj. Možete početi sa varijacijom na spravi za veslanje i postepeno napredovati do veslanja sa olimpijskom šipkom.


PLANK

Zašto plank?

Plank će izgraditi odlične mišiće trbušnog zida, ramena i nogu. Također će vam popraviti aerobnu i mišićnu izdržljivost koja će vam pomoći u današnjem užurbanom životu.

Plank možete krenuti od 20 sekundi i svaki idući put kada budete radili povećavati za 5 sekundi.


MRTVO DIZANJE

Zašto mrtvo dizanje?

Jača posteriorni lanac tijela, stabilnost i ravnotežu. Mrtvo dizanje nakon čučnja je vježba koja će aktivirati najviše mišića tijela. Ako želite da se riješite bolova u leđima, onda je vježba mrtvo dizanje za vas.

Kod izvođenja mrtvog dizanja morate obratiti posebnu pažnju na čvrst i neutralan položaj leđa.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (ereps.eu, europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.