Kardio trening je esencijalan za opšte zdravlje i fitness. Aerobne vježbe čine srce, pluća i krvni sistem zdravima, što smanjuje rizik od razvijanja kroničnih bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti i srčanih udara. Svako bi trebao ciljati da sedmično odradi bar 2 sata kardio treninga. Ako postoji jedna druga krajnost kad je pitanju bilo koji trening, u ovom slučaju, kardio trening.

DA LI JE MOGUĆE RADITI PREVIŠE KARDIA?

Previše bilo čega, pa čak i korisne stvari, nije dobro. Dok većina ljudi nisu dovoljno fizički aktivni, postoje osobe na drugom kraju skale koji su previše. Većinom su to osobe koji su aktivne u dugotrajnim eventima poput maratona, triatlona, dugih biciklističkih trka i slično.

Glavni krivac je naš unutarnji stav koji nam govori – ako je malo dobro, više je bolje – što nije istina. Ako osjetite nakon određenog vremena da vam nivo enerije i snage opada, možda je bolje opcija da smanjite intenzitet par dana, a ne povećavati.

KADA JE PREVIŠE PREVIŠE?

Nakon svega ovoga, kako znati koliko kardia je previše? Odgovor na ovo će biti različit za svaku osobu, ali općenito – to je trenutak kada vaše tijelo se počinje raspadati. Drugim riječima, kada se ne može u potpunosti oporaviti od vašeg kardio treninga.

Postoji par načina kako možete ovo primjetiti. Pretpostavljam da precizno pratite svoje treninge (vrsta, dužina, intenzitet i slično), ali ako ne, onda počnite već sad. Precizni podaci su veoma važni za kvalitetan napredak u treningu i time praćenje ponašanja vašeg tijela.

Ako ste pospani unatoč dovoljnom broju odspavanih sati, ili ste umorni, konstantno pod upalama; vaše tijelo vam možda govori da trebate pritisnuti kočnicu.

Naravno, dan se od dana razlikuje. Nekad je teže trenirati – nekad lakše, tako da ne brinite ako imate jedan dan kada niste u elementu. Ali ako teški dan preraste u teške dane, onda razmislite o svom treningu.

Ako sumnjate da ste pretrenirani, pratite svoj srčani puls tokom treninga i ujutro nakon buđenja. Ako nakon buđenja puls je viši nego normalno, i to se ponavljanja kroz par dana, odmorite ili smanjite intenzitet trening.

Koliko kardia vam je potrebno također ovisi i od vašeg cilja vježbanja. Naprimjer ako želite izgraditi mišićnu masu, raditi puno kardia nije najpametnija odluka zato što tijelu su potrebne sve kalorije za izgradnju mišićne mase. To ne znači da trebate izbjegavati kardio kao kugu, samo radite umjereno. S druge strane, ako se pripremate za neki dugoprugaški event, onda ćete raditi puno više kardia.

Zapamtite da sve životne situacije igraju veliki faktor u vašem oporavku od treninga (porodica, posao, veza). Ako imate sedmicu punu stresa na poslu, možda previše kardia dodatno na to nije dobra ideja. Nemojte prestati trenirati, samo malo stanite na kočnicu.

Umjerenost i ravnoteža su ključ uspjeha. Nije važno koliko je trening težan, važno je da li se možete oporaviti od njega.


  • Sanjin Imanić je diplomirani kineziolog (profesor sporta). Također Sanjin je certificirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Posjeduje dugogodišnje iskustvo u sportu i radu s ljudima. 2017. godine dobiva status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals (europeactive.eu). Bio je izlagač na par seminara u vezi sporta, fitnessa i zdravog života.

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.