Kako se aktivirati nakon dužeg perioda neaktivnosti, bilo to da je riječ o periodu neaktivnosti dvije sedmice, mjesec dana, pola godine ili duži period?

Dosta mojih klijenata su nekad bili nečiji drugi klijenti i prestali su trenirati iz raznih razloga. Ono što vam mogu svakako savjetovati je da pronađete taj razlog koji vas motiviše da vježbate. Izgledati bolje na plaži nije bolji razlog zato što nikoga na plaži ne zanima kako baš VI izgledate, kao što ni vas ne bi trebalo zanimati kako drugi izgledaju.

Postoje neki dublji ili pravi razlozi i neki površinski razlozi. Ti površinski razlozi dođu i odu. Još jedan primjer je kada planirate ići na neku večeru i trebate izgledati ‘dobro’; na vjenčanju ili nekom drugom događaju. Dublji razlozi su da budete jači, izdržljiviji, otporniji, da imate bolji imunitet i da se borite protiv bolesti. To su pravi razlozi koje će ostati u vama bez obzira na sve, bez obzira koliko imate godina i da li starite.

Savjetujem vam da pronađete taj neki razlog koji će vas uvijek motivisati i negdje ga zapišite da se možete podsjetiti sljedeći put. Onda kad se desi period da prestanete vježbati, to će biti ono što će vas vratiti.

Pauza od jedne ili dvije sedmice neće napraviti neku znatnu razliku, ali pauza od mjesec, dva ili više sigurno hoće. Nikako vam ne bi preporučio pauzu od treninga na duži period jer vježbanje nije nešto što ostavljate kad idete na godišnji odmor. Vježbanje treba uvijek ‘biti‘ s vama kao što vam je potrebna hrana i voda. Na odmoru ne treba biti isti intenzitet treninga kao kući, ali vježbanje treba biti sastavni dio vašeg života ako želite da ste zdravi, pravi, da dogurate daleko u starost i da ste pokretni.

Morate pronaći taj dublji, pravi razlog koji će vas motivisati da ne prestajete vježbati i naravno koji će ako prestanete vježbati, vas brzo vratiti na prave šine.


  • Ja sam Sanjin Imanić – diplomirani kineziolog / profesor sporta. Također, sam licencirani personalni trener i savjetnik za ishranu. Od 2017. godine dobivam status Advanced Health and Exercise Specialist od krovne europske fitness organizacije European Register of Exercise Professionals. Kao poduzenik volim pomagati ljudima da riješe svoje probleme u svijetu fitnessa, rekreacije i sporta. Kroz razne seminare, radionice, videe i članke pokušavam pomoći što većem broju ljudi. Kroz dugogodišnje iskustvo sam razradio najjednostavniji sistem da vježbanje i pravilna ne ishrana ne budu rigorozni i nešto što ćemo mrziti, nego nešto što će nam biti užitak.

 

Napišite svoj utisak vezano za članak

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.